Forumindex
Norrköping under ett sekel.
Ett gratis forum från www.gratisforum.se

Svara på ämnet
Hageby - vad hände här egentligen - och historien bakom.
Site Admin

Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 495
Ort: Norrköping
Svara med citat
HAGEBY


(Källa - Denna text är citerad från boken "Stad i nöd och lust" - Arne Malmberg.)

"1912 fick Norrköpings stad ett brev från änkefru Kerstin Kinnander. Hon utbjöd där sina två hemman Hageby och Wallby i S:t Johannes socken. Egendomen omfattade åkerjord, rikliga beten, skog, berg och 3.000 lass stenflis till makadam, boningshus och nadra hus i bra skick, allt på ett område om 170 tunnland. Brevskriverskan begärde 90.000 kr för alltihop. Det tyckte staden var för dyrt, men sedan hon prutat ner till 60.000 slog man till.
Fru Kinnander fick för övrigt ingen glädje av pengarna, eftersom hon avled just när affären var avslutad.

Hageby - Wallbys åkrar gav staden hygglig ränta under åren. Men framför allt blev de en idealisk byggmark när det kommunala Hyresbostäder så småningom började uppföra Norrköpings största stadsdel för 9.000 - 12.000 invånare. Den döptes till Hageby men kunde lika väl ha fått namnet Wallby efter de hammansägor som sträckte sig närmast Vrinneviskogen. Hur som helst har det sitt intresse att finansdynastin Wallenberg enligt släkttraditionen leder sitt ursprung just till hemmanet Wallby i S:t Johannes socken och även tagit namnet därifrån. Ännu en notabel anknytning finns till området. Det gamla Mamre barnhem, som står kvar i skogskanten, blev Moa Martinsons första hemvist när modern flyttade till Norrköping för att ta textiljobb. Moa var barnhemmets bråkigaste unge har hon berättat i en bok. Också nya staddelar har en bakgrund och en historia."


(Källa - Denna text är citerad från boken "Till allmän nytta" - Hyresbostäder 50 år.)

Den 21 maj 1954 fattade drätselkammarens fastighetsavdelningen beslut om att upplåta mark till Hyresbostäder.
Den 7 oktober samma år fattade Stadsfullmäktige beslut om igång sättning av 600 lägenheter. Året därpå var det dags för det första spad taget i det bostadsområde,
som skulle utvecklas till att bli Hyresbostäders största med sammanlagt 3782 lägenheter som mest.

Först i tur att byggas var kvarteren Taket, Virket, Golvet, Gaveln och Muren i Norra Hageby. Här byggdes under åren 1955-59 tolv trevåningars lamellhus, fyra punkthus och ett sexvåningars skivhus.
Husen innehåller 577 lägenheter, men till skillnad från tidigare är det inte längre de små lägenheterna som dominerar, tonvikten ligger istället på tre rums lägenheter.
Som service till de boende byggs dessutom ett litet affärscentrum i kv Gaveln. Men eftersom ett större centrum redan fanns på planeringsstadiet,
kunde servicen inte jämföras med den i tex Såpkullen eller Ljura. Under 1959-60 fortsatte byggandet i Hageby. Nu i kvarteren Valvet och Väggen med 368 lägenheter i sex skivhus, byggda i 7-9 våningar.Hageby är på väg att födas, bilden tagen av Rune Holmsell 1956-03-27. Man kan här se att kvarteret Taket 2 håller på att byggas och att Taket 1 är klart i nederkant av bilden. Gården Ståthöga står ännu kvar (till vänster).
Hageby, bilden tagen av Ingvar Anehed 1961-09-28. Varken Hageby Centrum, "Korven" eller Hageby skolan finns ännu inte.
Längst ner i bilden kvarteret Valvet. Längst upp till vänster alen in till Vallby gård (fanns rester kvar av när jag växte upp på Pressaregatan under 60-talet) och lite till höger Karlslund med Hageby gård bredvid.Utbyggnaden av Hageby fortsatte i allt snabbare takt. Söderut längs västsidan av Söderköpings vägen. I kvarteren Spärren, Låset, Skruven, Spiken och Niten byggdes under 1961-62 hela 999 lägenheter i 19 tre våningars lamellhus, fyra sexvåningars skivhus och - längst i söder - ett bågformat sju våningars lamellhus, den så kallade Korven.

Med södra Hageby följde något helt nytt i företagets bostads tänkande. I inbjudan till utställningen Hagebyhem i februari 1960 kunde man läsa:

"Självfallet skiftar boende behovet för olika familjer och att inom ramen för flerfamiljhuset tillfredsställa alla olika behov är omöjligt, därför har vi i vår projektering medtagit hyresradhuset, den den friliggande villan och kedjehuset och tro vi, att här presenterade lösningar skall tillgodose de flesta önskemål från barnträdgården till pensionärs lägenheten. Det är vår förhoppning att kunna skapa ett bostadsområde för alla åldrar och att därmed också skapat den yttre förutsättningen för det goda hemmet - HAGEBYHEM."

Hyresbostäder byggde småhus. Radhusområdet omfattar 131 lägenheter med hyresrätt i femton hus. Varje lägenhet är på 98 kvm, fördelade på fyra rum och kök. Till lägenheten finns också en källare på 26 kvm och en skyddad uteplats. De 47 kjedjehusen, som sträcker sig utmed Vrinneviskogen, uppläts även de med hyresrätt. Men det byggdes dessutom arton friliggande villor. Villor på 105 kvm, som kunde köpas av hugade norrköpingsbor till det idag facila priset av 56 000 kronor. Totalt uppfördes sedan 123 småhus för försäljning i södra Hageby.Hageby, bilden tagen av Ingvar Anehed 1961-09-28. Bilden är den samma som den här ovan fast tagen ifrån söder - riktning norrut.
Vrinneviskolan är inte påtänkt ännu. Muraregatan sträcker sig fram mitt i bilden.Den fortsatta expansionen i Hageby fortsatte nu österut. Men det var fortfarande oklart hur riksvägen till Söderköping skulle sträcka sig i framtiden och även om den smalspåriga järnvägen till samma stad skulle läggas ner, visste man inte riktigt när. Byggandet i Östra Hageby startade därför längst ut från Norrköpings centrum räknat. Under perioden 1963-68 byggdes 720 lägenheter i ett antal tre våningars lamellhus. Dessutom uppfördes två elva våningars skivhus - ett kommunalägt ålderdomshem och ett specialhus för bland annat människor med rörelsehinder.Hageby, bilden är tagen av NT-foto: Sigge Wallin, 1967-09-05. Man ser Brånnestad till höger och gården Borrhageby till vänster - som nu är borta för alltid. Gamla riksvägen finns lite kvar av och delar av Östra Hageby håller på att göras klar.
Järnvägen syns tydligt där den bryter igenom alen in till Vallby gård och går vidare till Brånnestad station.


Vid den här tiden hade Norrköping 93 000 invånare, av dessa var över 12 000 pensionärer. Det var relativt hög andel, vilket i hög grad kom att prägla utformningen av Östra Hageby. I trevåningshusens bottenvåningar fanns ett stort antal insprängda pensionärslägenheter. Och de båda elvavåningshusen var mer eller mindre helt anpassade till pensionärsboende. I det ena fanns ett ålderdomshem med 133 platser. I det andra var en tredjedel av de femtio lägenheterna utformade för att passsa människor med rörelsehinder.

Specialbostadshuset och ålderdomshemmet var två unika satsningar på sin tid. Via en gångtunnel stod de i förbindelse med det nya affärscentrat. Och genom att alla dörrar och hissar utrustats med automatisk manövrering, kunde tex rullstolsbundna ta sig till alla butiker och serviceanläggningar utan hjälp.


Senast ändrad av andromeda64 den 2015-02-05 08:32:22, ändrad totalt 58 gånger

Användarens profilAlla inlägg som andromeda64 gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postBesök användarens hemsidaMSN Messenger
Härliga bilder du hittat !!!


Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 64
Svara med citat
På bilden i mitten finns gården kvar där mina morföräldrar bodde och min mor var uppväxt !!
Själva huvudbyggnaden finns kvar och ligger ovanför OK-macken på andra sidan Hagebygatan bredvid berget.

Det var tuffa tider där på landet och tjänstefolkets barn fick inte umgås med gårdsägarnas barn.
Innan byggena kom igång så var det bara ler och åkers vägar in till Holmsta-skolan. Klingsborgskolan var under uppbyggnad men hann inte bli klar innan min mor gått ut sin sexåriga grundskola/folkskola.

När hyresbostäder bildades fick min morfar anställning där som traktor/grävmaskinförare , antar de hade väldigt många anställda under uppbyggnaden
och det fanns ju inte så många moderna maskiner och tekniska lösningar utan det krävdes mycket manfolk på den tiden.

Anställningen gjorde att han fick första tjing på en nybyggd lägenhet högst upp på Bäckgatan 9 . Det var en väldigt dyr hyra då men lägenheten var en av de lyxigaste i staden.
Rinnande vatten , toalett, värme-element , kylskåp , gas-spis och balkong vilket det inte fanns gott om i staden på den tiden.

Med på den bilden är även mitt föräldrahem där jag växte upp. Min far byggde huset och man ser att det nästan är klart på bilden.
För er som känner Hageby så kan jag berätta att det är om man åker Muraregatan ut mot Navestad så kommer man till ett vit staket där gatan tar slut och cykelvägen börjar. På ena sidan ligger Vrinnevi-skolan och på andra sidan är det näst sista huset på Muraregatan.

Långt upp på bilden ser man tre rutor som ligger längst bort i byggandet. Det ligger bakom Vrinnevi-skolan och kallades i folkmun för neger-byn därför alla husen hade svarta tak.
Det var väldigt hårda byggregler för alla enskilda hus som byggdes i Hageby ingång och kök var tvugnet och ligga i riktning norr och t.o.m för att resa en flaggstång krävdes bygglov.
Men det finns ett hus av alla där som är exakt tvärtom med ingång från andra hållet och köket i sydlig riktning, enligt hörsägen och rykten som sa att byggmästaren var lite på lyset och hade vänt ritningen upponer när grunden begjöts.

Användarens profilAlla inlägg som Natt-mackan gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postMSN Messenger


Registreringsdatum: 09 september 2008
Inlägg: 9
Svara med citat
Kul att se att någon tar upp Hageby. Är själv uppväxt på Bäckgatan. Kommer ihåg mycket som hände där. Drog även jag vagnar på ICA.

Användarens profilAlla inlägg som pucko2 gjortSkicka personligt meddelande
OK
Site Admin

Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 495
Ort: Norrköping
Svara med citat
OK - kanon - skriv lite story om du har lust - om vad som helst - jag drog också ett par år - som jag berättade - under skoltiden bla....
När slavade du med vagn dragningen?

_________________
Nuet formar framtiden och kvarstår som minnen.
Användarens profilAlla inlägg som andromeda64 gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postBesök användarens hemsidaMSN Messenger


Registreringsdatum: 09 september 2008
Inlägg: 9
Svara med citat
Hej på er. Jag drog vagnar åt ICA ca 72-74.Mycket finns att berätta om Hageby under tiden 1967-1976. Vill inte att för mycket skall avslöjas men kommer att fortsätta vid tillfälle. Kommer väl ihåg "Måsse" på Hyresbostäder & Börkens glas dom hade fullt upp. Zoo affären i Hageby centrum drevs väl av honom som kallades "Läppen" om jag inte minns fel.Kan inte ni få tag i lite fler bilder? Vakterna på HC var grymma när man hade snattat lite , då fick man springa av bara den.

Användarens profilAlla inlägg som pucko2 gjortSkicka personligt meddelande


Registreringsdatum: 09 september 2008
Inlägg: 9
Svara med citat
Hej igen.

Kom just på en sak till. Kommmer ni ihåg gubben en öra som bodde i huset på Egnahemsgatan. Det är ju det som ligger på snedden mot Egnahemsgatan och Vrinnevigatan på bild 1. Det var en elak jävel om retade honom. Ena örat saknades.

Användarens profilAlla inlägg som pucko2 gjortSkicka personligt meddelande
Egnahemsgatan.


Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 64
Svara med citat


Min far höll på och göra en modell av egna hem som det såg ut på 30-talet då han tyvärr avled... Dess för innan han han göra en på
Hageby centrum som det såg ut när den byggdes som även stod länge på centrumet utanför Matex !!!


Som ni ser så fanns det från början två kråkslott längst upp på Egnahemsgatan men det är inget jag kommer ihåg. De var för övrigt bland de första egna hem som byggdes i Sverige i början på 1900-talet... Men något jag kommer ihåg så var det vattenpumpen som låg längst ner mot Hagebygatan . Man åkte ju in förr den vägen. Pumpen låg på en av de två tomter man tagit bort vilket är väldigt synd men kanske var nödvändigt. Jag tror man flyttade ett av husen en tomt uppåt på gatan .

Jag tror många ungar stannade och drack vatten ur den pumpen när de var på väg från badhuset innan de pallade lite frukt och grönsaker på kolonilotterna bredvid på sin väg hem.....
Användarens profilAlla inlägg som Natt-mackan gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postMSN Messenger
Remember
Site Admin

Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 495
Ort: Norrköping
Svara med citat
Jag kommer inte ihåg gubben "Örat" som bodde i området - Norra Hageby. Men jag kommer ihåg att man gick upp på rasterna (från Hagebyskolan) till en gammal tant som kallades "Löwa" eller någonting sådant och bus ringde på hennes dörr......phu vilka pojkstreck - hos en gammal tant. Men hon kunde bli arg eller var farlig eller någonting sådant - hade man hört. Hon bodde i samma hus som affären men lite längre bort, över cykelaffären som låg där....har för mig att det var en cykelaffär.....vid torget.
Men jag kommer ihåg en kille som kallades "ettöringen" eftersom han bara hade ett st öra - men han bodde i Navestad.


Mer bilder på Hageby finns - jag ska lägga upp lite mer snart.

Kul att se modellerna av Egnahemsgatan - intressant.


Senast ändrad av andromeda64 den 2015-02-05 08:40:39, ändrad totalt 4 gånger

_________________
Nuet formar framtiden och kvarstår som minnen.
Användarens profilAlla inlägg som andromeda64 gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postBesök användarens hemsidaMSN Messenger


Registreringsdatum: 09 september 2008
Inlägg: 9
Svara med citat
Löwa tror jag de flesta känner igen hon bodde på 5 våningen i huset vid torget. Hon kunde bli fruktansvärt arg bara man
genade över gräsmattan eller gjorde nåt hyss vid fontänen som då låg mitt på gräsmattan.
Enöra bodde i det gula trä huset som låg på baksidan om Löwas hus. Det låg på tvären bakom. Det andra stora ligger fortfarande kvar. Cykelaffären tror jag inte fanns då jag har för mej att det var en garn affär. Andra som fanns där var Borgs konditori, Vivo, Tobaksaffär, Konsum, Damfrisering, Börkens glasmästeri. Bakom Konsum ut mot fontänen fanns även i början en uteservering.

Användarens profilAlla inlägg som pucko2 gjortSkicka personligt meddelande


Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 64
Svara med citat
Var det verkligen Vivo-butik ?? Jag har för mig att affären länge hette samma som ägarens efternamn länge !! Sen har jag för mig det låg någon tavel eller ram butik där med ,men kan ha förväxlat det med glasmästaren.

Fast på trevåningshuset rakt över torget och över Vrinnevigatan låg fastighets-skötarnas fikarum på gavelen en trappa ner och på nästa hus där så låg det en zoo-butik som hette Appsson i källargaveln.

Användarens profilAlla inlägg som Natt-mackan gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postMSN Messenger


Registreringsdatum: 09 september 2008
Inlägg: 9
Svara med citat
Vivo låg först där pizzerian idag ligger, den flyttade senare över gatan in i lokalen efter Konsum. Du har så rätt om glasmästaren. Den hette Börkens glas & ram. Zoo butiken minns jag inte, vilken gavel? När fanns den? Delade ut veckans reklamblad ibland åt Vivo, kommer inte ihåg vad föreståndaren hette. Hade Bäckgatan,Sågaregränd,Huggaregränd,Vrinnevigatan. Tjänade 2kr på det,ibland så gav man upp efter halva och slängde resten i soporna och gick och sa man var klar .Gissa om det blev liv när tanterna ringe och undrade var deras reklam var.

Användarens profilAlla inlägg som pucko2 gjortSkicka personligt meddelande
EGNAHEM
Site Admin

Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 495
Ort: Norrköping
Svara med citat
Det är mycket man glömt genom åren, det märks när man får läsa vad ni kommer ihåg om Hageby.
Det finns nog hur mycket som helst att dra upp om Hageby och allt som hände här.
Själv så hittade jag lite text om Egna Hems ideen på nätet som jag klistrar in
här nedanför, om någon är intresserad.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Texten kommer ifrån ett PDF dokument av - Mats Brusman - Den verkliga staden?
Norrköpings innerstad mellan urbana idéer och lokala identiteter


Trädgårdsstäder och egnahem.
Uppmärksammandet av städernas hygieniska och sociala problem i industrialismens följd ledde också till en kritik av det monumentala stadsbyggnadsidealet och att Camilllo Sittes ideer fick stort genomslag. Per Olof Hallman, stadsplanedirektör i Stockholm, fick år 1898 tillsammans med en annan arkitekt uppdraget att utarbeta ett stadsplaneförslag för vad som kallades Södra Förstaden i Norrköping, det vill säga det område som ligger omedelbart söder om Södra Promenaden. Hallmans stadsplan var inspirerad av Sitte, med ett mer oregelbundet gatunät, mindre torgplatser och svängda gator, och har senare kommit att beskrivas som ett av de främsta exemplen på den svenska trädgårdsstaden.

Södra Förstaden är ett av många exempel på hur bostäder skapades för såväl medelklass som arbetarklass under denna tid. Villabebyggelsen för medelklassen kom på flera håll att blandas upp med det som kallades egnahem. Egnahemsrörelsen som startade i Östergötland 1892 och spreds i Syd- och Mellan Sverige kring sekelskiftet 1900 grundades i iden om att kombinera fördelarna från det urbana och det agrara. Möjligheten att liksom det gamla bondesamhällets torpare kunna odal en egen täppa sågs som en lösning på stadens sociala problem. Detta innebar at det egna hemmet kom att fungera som en viktig byggsten i den skötsamme arbetarens identitetsbygge. Norrköpings tidiga industrialisering och förekomsten av starka arbetarföreningar bidrog därför till att egnahemstanken tidigt slog rot i Norrköping.

Föreningen Egna Hem byggde ett av landets första egnahemsområden söder om stadskärnan redan 1898. Under 1910-talet byggdes genom kommunalt initiativ egnahem på flera håll runt stadskärnan. Iden att bostäderna skulle förläggas till stadens utkanter bidrog till en social och fysisk segregation, som innebar att innerstaden tömdes på bostäder.
Bara de mest förslummade bostäderna blev kvar i stadskärnan. Då staden expanderade och de olika kategorierna människor spriddes till bostadsområden utanför staden skapade detta ett ökat transportbehov och ett förändrat förhållningssätt till innerstaden. Detta markerar början på den utveckling som leder mot en innerstad reserverad för produktion och konsumtion.


Senast ändrad av andromeda64 den 2011-01-20 19:14:53, ändrad totalt 3 gånger

_________________
Nuet formar framtiden och kvarstår som minnen.
Användarens profilAlla inlägg som andromeda64 gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postBesök användarens hemsidaMSN Messenger
Agående bilden från -67


Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 64
Svara med citat
Är det inte de såkallade hopptornen som syns på bilden ??

De höghus som nämns i texten byggdes välsenare på andra sidan om Hageby Centum .....

Användarens profilAlla inlägg som Natt-mackan gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postMSN Messenger
Re: Agående bilden från -67
Site Admin

Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 495
Ort: Norrköping
Svara med citat
Natt-mackan skrev:
Är det inte de såkallade hopptornen som syns på bilden ??

De höghus som nämns i texten byggdes välsenare på andra sidan om hageby centum .....

Det stämmer - det är "hopptornen man ser på bilden" men ingen som hoppar.....phu

_________________
Nuet formar framtiden och kvarstår som minnen.
Användarens profilAlla inlägg som andromeda64 gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postBesök användarens hemsidaMSN Messenger


Registreringsdatum: 26 augusti 2009
Inlägg: 20
Ort: norrköping
Svara med citat
pucko2 skrev:
Zoo affären i Hageby centrum drevs väl av honom som kallades "Läppen" om jag inte minns fel.Kan inte ni få tag i lite fler bilder? Vakterna på HC var grymma när man hade snattat lite , då fick man springa av bara den.


Japp, det stämmer. Gunnars Zoo hette affären. Minns att hans uråldriga morsa ofta var i butiken.
Där Data-ref ligger idag, Hospitalsgatan 58, öppnade han en affär som sålde begagnade böcker efter att zoo-affären lades ner.

Användarens profilAlla inlägg som stefan_o gjortSkicka personligt meddelande
Hageby - vad hände här egentligen - och historien bakom.
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 6  

  
  
 Svara på ämnet  Sidan tog 0.23 sekunder att ladda.