Forumindex
Norrköping under ett sekel.
Ett gratis forum från www.gratisforum.se

Svara på ämnet
Tyska stenen i Vrinneviskogen


Registreringsdatum: 26 augusti 2009
Inlägg: 20
Ort: norrköping
Svara med citat
Tänkte bara kolla om nån annan hört ryktet om "Tyska stenen" i Vrinnevi. Den ligger nära golfbanan. Man går in på den stig där milspåret börjar och cirka 15 m in i skogen finns en stor sten, ett sk flyttblock.
Enligt vad jag har hört rastade en grupp tyska soldater där under kriget, då tyska trupptransporter företogs genom Sverige. Någon gång på 80-talet ska en kompis kompis far ha hittat en rostig tysk krigshjälm där. Det lär även ha hittats en gaffel med ett ingraverat hakkors på nära stenen.


Har det gått nån järnväg i närheten? Om inte, förstår jag inte vad tyskarna skulle ha där att göra.

Användarens profilAlla inlägg som stefan_o gjortSkicka personligt meddelande
Flyttblock
Site Admin

Registreringsdatum: 16 augusti 2008
Inlägg: 495
Ort: Norrköping
Svara med citat
Själva flyttblocket har jag sprungit förbi x antal gånger men att den har ett namn som du nämner har jag aldrig hört talas om. Den närmsta järnvägen låg inte långt bort (ca 600 m) KNJ Kimstad-Norrköpings Järnväg men att det skulle ha fraktats tyska militärer där vet jag heller inget om, någon som vet något om detta så tveka inte att skriva en rad.

_________________
Nuet formar framtiden och kvarstår som minnen.
Användarens profilAlla inlägg som andromeda64 gjortSkicka personligt meddelandeSkicka e-postBesök användarens hemsidaMSN Messenger


Registreringsdatum: 04 maj 2010
Inlägg: 27
Ort: Åby
Svara med citat
Känner till stenen/flyttblocket. Men har alddrig hört den kallats Tyska stenen.
Att Tyska trupper skulle ha fraktats på den smalspåriga banan, mellan Norrköping och Kimstad,
låter ganska främmande.
Den som ska ha hittat dessa saker, har han/hon dem kvar?
Foton hade varit väldigt intressant.

Användarens profilAlla inlägg som Somebody gjortSkicka personligt meddelande


Registreringsdatum: 23 januari 2011
Inlägg: 65
Ort: Linköping
Svara med citat
KNJ var en del av smalspårsjärnvägen MÖJ.

Nej, varken permittenttrafiken eller förflyttningen av tyska bataljoner har gått på smalspår, eftersom smalspårslinjerna är lokala historier, och en järnvägsvagn inte kan rulla en mikrometer på nån annan spårvidd än den är avsedd för. Hjulen hamnar mellan rälsen.... Det är över en halvmeters skillnad mellan normalspår och smalspår (1435 resp 891 mm).
Det förra är en internationellt godtagen spårvidd, 891 mm är en svensk uppfinning...

Som järnvägsintresserad kan jag läsa mig till att permittenttågen gick Narvik-Trelleborg-Berlin via Göteborg, eller Krylbo (Avesta) - Hallsberg - Mjölby.
De järnvägsförvaltningar som ställt upp med vagnar är Deutsche Reichsbahn (DRG) alltså tyska statsjärnvägarna, NSB alltså Norske Statsbaner, BJ (Bergslagens Järnvägar), DJ (Dalslands Järnvägar) och SJ.
Normalspåriga 1435 mm järnvägar alltså.

Permittenttrafik via Norrköpings C då?

Gränspassage Norge-Sverige har endera skett vid Kornsjö eller Riksgränsen, sedan vidare på Inlandsbanan till Krylbo, därefter till Hallsberg, Motala och Mjölby, Hässleholm, Malmö och Trelleborg. De verkar alltså aldrig ha varit närmare Norrköping än Mjölby.
Vissa tåg tyg ha gått på stambanan Göteborg-Hässleholm-Malmö-Trelleborg, men de har inte passerat Göteborg C utan stannat i Olskroken.

Tågen bestod av en tysk resgodsvagn innehållande fältkök, en 2.klassvagn (officerare?), två 3.klassvagnar, ytterligare en tysk resgodsvagn avsedd för fältpost, ytterligare två 3.klassvagnar, samt en tom resgodsvagn som "skyddsvagn" mot attentat, där svenska officerare medföljde. Det förhindrade dock inte attentatet i Krylbo..

http://www.ekeving.se/hg/BD-permtag.html

Så - inga permittenter det svenska smalspårsnätet, nej..

Edit: Vid enstaka tre tillfällen har permittenttåg letts om från Krylbo till Mjölby över Katrineholm, istället för Hallsberg-Motala-Mjölby. Dessa tåg borde alltså passerat Norrköping C.

Användarens profilAlla inlägg som magnus63 gjortSkicka personligt meddelande


Registreringsdatum: 23 januari 2011
Inlägg: 65
Ort: Linköping
Svara med citat
Men om vi nu är inne på tyskar, andra världskriget och Norrköping:
Jag har hittat åtminstone två Norrköpingsbor som frivilligt enrollerat i Waffen-SS. Den estniskfödda bröderna Gunnar och Elmar Söderholm, som båda föddes 1923 och dog 1990 resp 2001. Båda tycks ha tjänstgjort i division Nordland, som rottenführer resp. panzergrenadier. Det finns inga uppgifter om att de skulle tillhört någon politisk organisation (Nysvenskarna, SSS eller liknande). Med tanke på att de kommit till Sverige 1945 är en lågoddsare att de flytt undan sovjetiska upprensningsaktioner i Baltikum.

Användarens profilAlla inlägg som magnus63 gjortSkicka personligt meddelande


Registreringsdatum: 26 augusti 2009
Inlägg: 20
Ort: norrköping
Svara med citat
Tackar för bra svar!
Det var, som jag misstänkte, en skröna.
Och varken hjälm eller gaffel fanns förstås kvar när jag hörde denna historia.

Användarens profilAlla inlägg som stefan_o gjortSkicka personligt meddelande


Registreringsdatum: 20 februari 2012
Inlägg: 1
Ort: Bromma
Svara med citat
Angående Norrköpingsbor som tjänstgjort i Waffen-SS så var Elmar Söderholm (1923-2004) min far. När tyskarna kom till Estland (kommer inte ihåg vilket år han sade att det var) och svenskbygderna, så tvingade de med sig unga män i passande åldrar för att tjänstgöra i Tyskland. Det var alltså inte frivilligt. Han var där nå't år eller så, jag minns inte exakt vad han sade om det. Han och några familjemedlemmar, några släktingar och grannar flydde undan ryssarna och kom hit till Sverige någon gång 1943. Han var inte bror till Gunnar Söderholm.

Användarens profilAlla inlägg som ahniditab gjortSkicka personligt meddelande
caroline
Gäst

Svara med citat
Min farfar hette Gunnar Söderholm, född 1923 och dog 1990. Han föddes och växte upp i Estland och var med i kriget på Tysklands sida. Dock bodde han i Arboga och aldrig i Norrköping. Han gick i skolan med en Elmar Söderholm som hade en bror som hette Alfrid. Det måste vara om dessa ni skriver om. Jag skulle jättegärna vilja hitta mer info om vart ifrån ni hittat detta!

Tyska stenen i Vrinneviskogen
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 1  

  
  
 Svara på ämnet  Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.